Eerste dagen stage!

Hallo!
Onze eerste twee stagedagen zitten erop!

Lore:
Het valt meteen op hoe kalm het hier is. Op de materniteit liggen misschien 6 mama’s en er zijn 4 of 5 vroedvrouwen – veel op ons gat zitten en niets doen dus. Ze vinden dat hier precies normaal. In België zitten de vroedvrouwen op de materniteit amper stil, er is altijd iets te doen. Vrouwen verzorgen, kamers in orde brengen, bedden opmaken, karren aanvullen en ga zo maar door.
Hier worden veel van die extra taken gedaan door andere mensen: bedden opmaken gebeurt door de kuisploeg, er zijn geen karren dus die hoeven ook niet worden aangevuld, bloed wordt geprikt door het labo en zelfs het eten wordt niet uitgedeeld door de vroedvrouwen. Als het eten aangekomen in op de dienst wordt met een koeienbel gezwaaid en dan komen de vrouwen zelf hun eten halen. Op deze manier worden ze gestimuleerd om te bewegen.
Andere rare dingen die ik heb opgemerkt: hemoglobine wordt op dezelfde manier geprikt zoals glucose, aan de vinger met een soort dex-machientje.
De poep van de baby’s wordt niet afgeveegd met doekjes, maar hij wordt onder de kraan gehouden en zo wordt zijn poepje proper gemaakt…
Het modegevoel van de Finse vroedvrouwen is ook wel wat speciaal: witte sokken in sandalen! SEXY

Evy:
Op verloskamer is ook heel kalm geweest. Gisteren was er geen enkele bevalling en heb ik enkel een CTG aangelegd, maar wel veel gepraat met de vroedvrouwen.
Vandaag heb ik een stuitbevalling gezien. Jamer genoeg niet zelf kunnen doen… Dit gebeurt door de gynaecoloog.

De vroedvrouwen bekijken de bevalling veel fysiologischer. De gynaecoloog is veel ongeduldiger en plaats meteen een episiotomie (knip). De vroedvrouwen doen normaal gezien altijd de bevalling, tenzij het een hoogrisicobevalling is. Ook gebeuren bevallingen hier in verschillende posities. In België is het standaard de litothomiepositie (in de beensteunen). Hier gebruiken ze de beensteunen nooit. De vrouw mag zelf kiezen in welke positie ze bevalt.

We hebben hier nog niet zo veel meegemaakt, maar hopen dat hier snel verandering in komt. Komaan Finse mama’s, het is tijd om te bevallen!

Kusjes van ons!

3 gedachtes over “Eerste dagen stage!

  1. didin zegt:

    Zijn er zo geen liedjes die weeën opwekken? Thunderstruck van AC/DC ofzo? Anders ff de lokale radio bellen en keihard laten knallen door Vaasa 😀
    xxx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s