Stage in Finland

Hallo allemaal!

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal hebben gelezen: Evy heeft eindelijk haar eerste Finse bevalling gedaan. Na enkele kalme stagedagen kwam er eindelijk een beetje actie! De vrouwen hebben hier veel meer keuze qua pijnstilling voor tijdens de arbeid zoals: Epidurale verdoving ( zoals in België), spinale verdoving ( eenmalige inspuiting in de rug die de pijn stilt voor ongeveer 1,5 uur), speciale soort stenen (waarmee massage wordt gedaan en die een soort energie afgeeft), TENS ( machientje die elektrische stimulatie geeft en de pijn vermindert), lachgas, pethidine inspuiting ( pijnstillende medicatie). De bevalling die Evy heeft gedaan was in zijligging. Hierbij kan bv. de man het been van de vrouw vasthouden want anders is dit wel vermoeiend en maakt de man zich ook eens nuttig he ;). Deze positie is goed om scheuren te voorkomen en de vrouwen zouden ook meer persgevoel hebben.
Na de bevalling leggen ze de baby op het bed tussen de benen van de mama en laten ze de navelstreng 1 min. uitkloppen. Zo krijgt de baby nog bloed dat in de placenta zit. Daarna wordt de baby minimum 1 a 1,5u skin to skin gelegd. Dit wil zeggen dat de baby bloot op de blote borst van de mama ligt. Dit is goed voor de stimulatie van de borstvoeding, goed voor behoud van de temperatuur van de baby, … ( heel veel voordelen!) . Na dit gaan de mama’s naar de materniteit te voet, dit is goed voor de mobilisatie van de vrouw. Zo zo nu weten jullie een beetje hoe de bevallingen hier verlopen.
We hadden wel verwacht dat het  fysiologischer zou zijn. Ze laten hun vrouwen vaak alleen. Ze breken de vliezen zonder echte reden. Ze plaatsen elektrodes op het hoofdje van de baby (STAN), ook al kunnen ze de harttonen uitwendig goed registreren en zijn er geen hoog risico verwachtingen voor de bevalling.

Groetjes Evy & Lore

Een gedachte over “Stage in Finland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s