2 weken stage zijn voorbij

Hallo iedereen!

Onze eerste 2 weken stage zitten erop!
Onder deze post kan je een foto vinden van de bel die ze op de materniteit gebruiken om de vrouwen te laten weten dat het eten klaar is. De vrouwen kunnen dan hun eten gaan halen.
Op de foto’s zie je ook de gang van de materniteit, om jullie een idee te geven. De infrastructuur is hier minder modern als in België. Zo zijn de kamers héél klein, is er geen toilet of douche aanwezig in de kamer, noch een babybadje.
Een babybadje wordt hier nooit gegeven. De vrouwen leren hoe ze dit moeten doen tijdens prenatale lessen.

Als we vertellen hoe iets in België gedaan wordt zeggen ze vaak “oh, zo deden we dat hier vroeger ook, maar nu niet meer”.
Bijvoorbeeld: babybadje, in bed vervoeren van verloskamer naar materniteit, bij een epidurale moeten vrouwen niet meer in bed blijven liggen, continue CTG ( monitoring hartslag baby), systematisch de parameters van de vrouw nemen tijdens hun verblijf op de materniteit (BD, T, P, Loch, Pe, FH),…

Voor de bevalling gebruiken ze geen steriele handschoenen en geen steriele tafel. Een bevalling is namelijk niet steriel. (De instrumenten zijn uiteraard wel steriel). Voor het hechten wordt wel steriel gewerkt. Evy heeft al 2 keer mogen hechten!

Ook gebeurt hier geen continue CTG (monitoring harttonen baby), zodat de vrouwen meer bewegingsvrijheid hebben. De vrouwen mogen eten tijdens hun arbeid, tenzij er een bevalling met een slechte outcome wordt verwacht.

Vrouwen die binnenkomen wegens gebroken vliezen maar nog geen contracties hebben, worden weer naar huis gestuurd. Zij mogen thuis wachten op hun weeën, en moeten de volgende dag naar het ziekenhuis komen om hun bloed te testen op infecties (langdurig gebroken vliezen kunnen aanleiding geven tot een infectie van de vliezen en een gevaar betekenen voor moeder en kind. De vrouw moet wel GBS negatief zijn om naar huis te mogen gaan ( is een streptokokken infectie in de vagina) . Indien ze positieis voor deze streptokokken wordt antibiotica opgestart zodat de baby beschermd is bij de geboorte.

Als de uitdrijving onvoldoende vordert en er moet een ventouse gebruikt worden om het hoofdje van de baby te laten komen, mag de student de rest van de bevalling wel nog doen.

Evy heeft al 2 keer dikke pech gehad. Haar vrouw stond op 10cm op het einde van haar shift, maar omdat er een andere student was voor de volgende shift moest ze haar bevalling afgeven. In België zou ze de bevalling nog mogen doen maar hier is het zo dat wanneer de shift van de volgende student begint, Evy de vrouw moet overdragen aan haar. Al 2 keer gebeurd op 2 weken, en helemaal niet leuk dus… BALEN!

Deze week is onze Finse leerkracht van Novia University langs geweest. Zij kwam eens kijken hoe het ons hier beviel. Ze zal ons laten weten als er uitstapjes zijn met de school en ze zal ons mailen wanneer ze het Noorderlicht ziet, zodat wij er ook naar op zoek kunnen gaan. De vroedvrouwen geven niet veel feedback, maar uit het gesprek bleek dat ze wel tevreden zijn.

Toen Lore deze week de vuilnisbak ging buitenzetten, is ze flink onderuitgegaan op het ijs: 2 blauwe knieën als resultaat. 😥

Iedereen eet supergezond, bruin brood, slaatjes, … Als wij dan toekomen met onze boterhammen met choco voelen we ons echt zo ongezond!

Morgen wordt het een zalige dag: 10°C en volle zon! En dat terwijl het normaal -10°C zou moeten zijn …

Kusjes van ons!
Evy en Lore

2 gedachtes over “2 weken stage zijn voorbij

 1. Febe zegt:

  Joepie joepie een nieuw blogbericht!
  Wauw amai, er zijn precies wel interessante dingen die hier ook mogen gedaan worden! 😉 Maar dat van uw vrouw afgeven aan een andere student niet!! Amai zo balen zeg!
  Haha Lore, ik wacht altijd op uw lomp momentje in het blogbericht 😀
  Waaaaaauw, als jullie het noorderlicht zien, FOTOOOO’s!!
  Mijn GSM gaat tegen dat jullie terug komen vol screenshots van snapchat staan van jullie, hihi! Lore altijd in badjas en Evy in de McDo 😀 (ja inderdaad, dat gezond eten 😉 )

  Ooooooouh, doe het daar nog goed biekes! Dikke dikke dikke heeeeel dikke kusjes,
  Feeb

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s