Roadtrip Simon en Lore

Hallo iedereen!

Simon is naar Finland gekomen en samen hebben we een roadtrip gedaan! Simon is architect en dus ging onze trip voornamelijk langs gebouwen van Alvar Aalto, een bekende Finse architect. Gelukkig hadden we zo’n doel voor onze roadtrip, want in de winter (ja, het is nog winter hier) is er niet zo veel te zien of doen.

Omdat onze roadtrip ons zo goed bevallen is, gaan we proberen om volgende zomer een reis te boeken waarbij we doorheen Finland zullen fietsen, zodat we meer van de zomerse natuur te zien krijgen.

DSCN4095b

Ik heb geprobeerd om het aantal foto’s van gebouwen een beetje te beperken, maar het zijn er nog steeds heel wat…

Hieronder zie je een kaartje van de steden die we bezocht hebben.

Knipsel    roadtrip kaart 

Simon is maandagnamiddag toegekomen. Na veel gedoe was het hem toch gelukt om een auto te huren (We hebben geen van beide Visa, en natuurlijk moet je een Visa hebben om een auto te kunnen huren). We hebben eerst een wandeling doorheen Vaasa gemaakt. Helaas regende het, maar niets houdt ons tegen 🙂

Thuis vertelden we ons plan aan Kaarin, onze huisbazin die boven ons woont. Zij verklaarde ons gek dat we in de auto zouden slapen en heeft ons 5 extra dekbedden meegegeven. Ze zei ook in welke steden ze familie had wonen en dat we haar altijd mochten bellen als we het te koud hadden en we bij die familie wilden gaan slapen. 🙂

We zijn dezelfde avond nog vertrokken richting Seinäjoki. We parkeerden ons op een rustige parking en hebben goed geslapen tussen al dat dons. s’ Ochtends werden we wakker onder een vers sneeuwtapijtje.

Hieronder zie je enkele foto’s van gebouwen van Alvar Aalto. (Ik ben de namen vergeten, sorry Simon!)

DSCN3937 DSCN3944

DSCN3956 DSCN3962

DSCN3982

Dit is de bibliotheek van Seinäjoki, ook ontworpen door Alvar Aalto. Heel mooi gedaan!

DSCN3994 DSCN4006

Na Seinäjoki zetten we onze weg voort naar Jyväskylä. 3 uur rijden en langs de kant van de weg: bomen, bomen en nog eens bomen.
Meer in het binnenland van Finland zijn er heel veel meren. Er zijn zoveel meren dat de Finnen het er niet over eens geraken hoeveel het er juist zijn. Bij tellingen komen ze steeds op een ander getal uit. Geschat zijn het er ongeveer 180.000.

DSCN4024 DSCN4029

DSCN4032Bevroren meer langs de weg

In Jyväskylä was het mooier weer! We hebben er de Town Hall, een studentencampus en het zomerhuis van Alvar Aalto bezocht.

DSCN4044     DSCN4046Town Hall

De studentencampus en de Town Hall waren makkelijk te vinden. Bij het zomerhuis hadden we wat meer problemen. De gps zei dat we waren aangekomen op bestemming, maar er was niets te zien. Aan de ene kant van de straat een villawijk, aan de andere kan… bos. Even verder heb ik mijn hoofd uit het raampje gestoken:  ‘Excuse me, do you know this place?’ al wijzend op een foto in ons boekje. Ze kende de plek en gebaarde dat ze in de auto mee kon rijden om het ons te tonen. We verstonden geen woord van haar Finse enthousiasme! Het zomerhuis was het bos gelegen waar we voorbij waren gereden, en de Finse vrouw gebaarde dat we onder het hek moesten doorkruipen en het paadje moesten volgen. Na een dikke ‘Thank you’ en ‘Bye bye!’ vertrok ze te voet terug naar haar huis.

Hieronder foto’s van de wandeling naar het zomerhuis, het zomerhuis en nog wat meer wandeling 🙂

DSCN4057    DSCN4058

DSCN4059    DSCN4062

DSCN4064    DSCN4069

DSCN4072    DSCN4080

DSCN4081    DSCN4082

Na Jyväskylä vertrokken we in de richting van Turku. Onderweg wilden we ergens een restaurantje meepikken, maar dat bleek niet zo gemakkelijk als in Frankrijk. Kilometers bomen, zonder een andere auto tegen te komen, zonder een huis te zien, en natuurlijk ook zonder restaurantjes. In de dorpjes die we probeerden was er ook niets meer de vinden dan een pittazaak of een Hesburger (Finse Quick). We gaven onszelf 3 kansen om een dorpje met een restaurantje te vinden, maar het is uiteindelijk toch de Hesburger geworden. 🙂

DSCN4086

In Loimaa hebben we een kamer gehuurd. De auto was comfortabel, maar er mist toch een douche aan… :p

De volgende dag zijn we naar Paimio gereden voor het sanatorium van Alvar Aalto.
Binnenin het ziekenhuis zie je een gele trap met als bedoeling een vrolijkere indruk achter te laten bij de patiënten.

DSCN4091    DSCN4099  DSCN4093

Na Paimio eindelijk naar Turku! Een bruisende, levendige studentenstad! Eindelijk wat leven in de brouwerij! Winkels, marktplein, restaurantjes, bars,…
Hier zouden we wel een gezellig restaurantje vinden!

Het restaurantje was heel gezellig, en het eten was heel lekker. Er hing een leuke bruisende sfeer zonder te druk te zijn. Na een wandeling door de stad en langs het water, gingen we weer op weg!

DSCN4108 DSCN4110 DSCN4113 

In Rauma hebben we ‘Oud Rauma’ bezocht. Zoals de naam het zegt: oude gebouwen :p

DSCN4114

Na Rauma hebben we nog een paar plekken bezocht die ons aangeraden waren. Helaas bedoelen de Finnen altijd dat het daar ‘in de zomer’ superleuk en supermooi is. In de winter is er niet veel te zien of doen.

In Pori hebben we een uur gezocht naar een restaurantje. Misschien ligt het hier niet in de cultuur om op restaurant te gaan, geen idee…

Conclusie van deze trip: Het was superleuk om te doen, superleuk om samen te zijn! Jammer dat het winter was en geen zomer. Gelukkig wou Simon de Finse architectuur zien, anders waren we wat verloren geweest. Maar het kriebelt wel om eens in de zomer terug te komen om alle mooie natuur te ontdekken! In een tijdschrift lazen we over een georganiseerde fietsvakantie waarbij je via kaarten op de gps door de bossen en langs de meren fietst, om dan ’s avonds toe te komen in een B&B, een sauna te nemen, lekker te eten en te slapen. Zoiets zien we allebei zeker zitten!

Vele kusjes!

Lore  (Simon is helaas al terug naar huis vertrokken… 🙂 )

3 gedachtes over “Roadtrip Simon en Lore

 1. Febe zegt:

  Oooh zo leuk van jullie tripje! Schattig samen in de auto tussen al het dons slapen 😄 Evy zal blij zijn dat je terug bij haar bent 😉 Nu kunnen we binnenkort nog eens skypen!
  Oooooh hopelijk nog veel suprise telefoontjes! 😉 dikke kusjes, ik tel al af tot jullie terug zijn xxxx

  Geliked door 1 persoon

 2. diddin zegt:

  Wat een verslag, Corie!!! En zoooo tof dan Simon op bezoek gekomen is 😀 (allee jah, op bezoek, hm, effekes zo een vliegtuigske pakken is ni echt gewoon op bezoek he)
  Dat zal wel deugd gedaan hebben: nekeer iets anders zien dan ’t appartement en ’t ziekenhuis, eindelijk eens een ander stukje Finland ontdekt! En dan nog samen met uw lief, galèt zeg 😀
  Fijn dat er plannen zijn voor de zomer, dat betekent echt dat je keuze om naar Finland te gaan toch een goede keuze is geweest, he?

  Dikke kus, Corie, van ons 😀 Jaja, ook van Dizze 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s